Co można uwędzić na grillu?

Sezon grillowy trwa więc warto zaskoczyć swoją rodzinę lub przyjaciół i przygotować im coś nietypowego.

Pomoże nam w tym grill z funkcją wędzenia, który potrafi przygotować wiele typów potraw za pomocą dwóch technik cieplnych. Tylko co można uwędzić na grillu i jak to zrobić?

Jaki sprzęt należy posiadać?

Zazwyczaj, gdy słyszymy słowo grill mamy na myśli grillowane mięso lub warzywa. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że na tego typu sprzęcie możemy także wędzić potrawy. Aby móc przygotowywać w ten sposób posiłki, należy kupić grilla, który posiada pokrywę z wywietrznikami. Mają one za zadanie równomiernie odprowadzać dym wydobywający się z grilla, a także kontrolować w nim temperaturę.

Wędzenie na grillu polega na pieczeniu mięsa w jeszcze mniejszej temperaturze niż grillowanie metodą barbecue.

Jakie zalety posiada grill i wędzarnia?

Taki sprzęt, który posiada obie te funkcje, ma sporo zalet. Pierwszą z nich jest możliwość przygotowania żywności o znacznie lepszej jakości i trwałości niż te z supermarketu. Produkty pochodzące ze sklepów zazwyczaj posiadają w swoim składzie substancje chemiczne, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Oprócz tego, kiedy mamy własny sprzęt możemy przygotowywać żywność o każdej porze i kontrolować, ile jedzenia wędzimy i grillujemy. W ten sposób o wiele łatwiej jest zapanować nad domowym budżetem. Poza tym, gdy sami przygotowujemy potrawy, to wiemy, co jemy, a proces wędzenia czy grillowania nie zabiera nam za dużo czasu.

Jak wędzić?

Jeżeli korzystasz z grilla węglowego, zainstaluj czujnik temperatury, ponieważ wędzenie powinno odbywać się w temperaturze od 80 do 120 st. C. Wędzić można zarówno na mokro, jak i na sucho w zależności od preferencji typu mięsa. Jeśli chcemy uzyskać chrupiąca skórkę, warto postawić na obróbkę suchą, ale jeśli chcemy cieszyć się z soczystego mięsa, wtedy warto zdecydować się na wędzenie na mokro.

Wędząc na sucho, należy ułożyć mięso na ruszcie i zamknąć pokrywę grilla. Trzeba pamiętać, aby przymknąć otwory wentylacyjne. W ten sposób ograniczymy uciekanie dymu i zmniejszymy ogień. Aby uwędzić na mokro wystarczy wlać dużą ilość wody do pojemnika na tłuszcz.

Proces wędzenia należy rozpocząć od rozgrzania grilla w taki sam sposób jak do grillowania. Do wędzenia najlepiej użyć węgla drzewnego oraz drewna drzew liściastych z:

  • dębu,
  • akacji,
  • jabłoni,
  • śliwy,
  • klonu,
  • gruszy,
  • jałowca.

Gdy węgiel stanie się biały, należy włożyć jedzenie na ruszt i przykryć pokrywę. Po ok. 10 minutach warto włożyć do środka szyszki jałowca, które nadadzą potrawie odpowiedni aromat. Później należy wędzić aż do momentu, gdy mięso stanie się miękkie.

grillowanie

Co można uwędzić na grillu?

Zazwyczaj każdy z nas wie, co możemy grillować, jednak jeśli chodzi o wędzenie, to sprawa wydaje się bardziej skomplikowana. Na początek warto rozpocząć przygodę od ryb np. makreli czy łososia. Kiedy zaczniemy nabierać wprawy, warto rozszerzyć menu o żeberka czy kurczaka, który nie potrzebuje dużo czasu, zazwyczaj jest gotowy w godzinę do półtorej w zależności od grubości mięsa. Później warto zabrać się za wieprzowinę i wołowinę, które potrzebują kilku godzin. Miłośnicy wędzenia przygotowują także sery, bakalie, a nawet owoce morza. Często niektóre kategorie produktów można łączyć, np. mięso należy umieścić na dolnej pokrywie, a ser na górze.

Ile kosztuje tego typu sprzęt?

Najtańsze, niewielkie grille z funkcją wędzenia można kupić już nawet za 300-400 zł. Jednak za większy model wyposażony w palenisko oraz w komorę wędzarniczą trzeba zapłacić ponad 1000 zł. Duża i lepszej jakości grill ogrodowy z wędzarnią warty jest czasem ponad 2000 zł. Nie ma określonego najwyższego limitu cenowego, ile trzeba zapłacić za taki sprzęt.

Wędzenie to świetna opcja dla tych, którzy pragną zadbać o swój budżet oraz zdrowie, ponieważ wędzone potrawy są trwalsze i lepszej jakości. Wędzić można ryby, mięso, sery, a nawet warzywa. W tym celu  należy obniżyć temperaturę i zadbać by dym nie wydostawał się z grilla.