Włochy stolicą espresso

Mówi się, że Włochy są stolicą kawy bez kawy. Zewsząd słyszymy że włoskie kawy są najlepsze, mają niepowtarzalny smak, a same Włochy są synonimem dobrej kawy, ale skąd to się wzięło i czy jest to prawda?

Cóż, zacznijmy od tego że kraj w kształcie buta nie posiada krzewów czy drzewek kawowca, a jedynie sprowadzają zielone ziarna kawy z Etiopi, Keni, Gwatemali, Kostaryki czy Brazylii i odległej  Indonezji, tak samo jak inne kraje Europy łącznie z polską. Gdzie wiec jest ta magiczna różnica dzięki której Włochy są królami espresso? Magia włoskich kaw zaczyna się w procesie obróbki ziaren.

Palarni w nasłonecznionej Itali jest bardzo dużo. Włosi wypalają kawę bardzo mocno przez co traci ona swoje naturalne walory smakowe, a przyjmuje te wytwarzana podczas wypalania. Dobrze wypalona kawa będzie miała orzechowo-czekoladowy posmak, w różnych wariacjach w zależności od stopnia wypalenia.

 

Najbardziej popularne włoskie kawy, to różne odmiany espresso, które zaskakują swoim smakiem i aromatem, pozostawiając niezapomniane doznania.

caffé doppio – droppio to nic innego jak podwójne espresso, czyli dwie porcje kawy espresso w jednej nieco większej filiżance. Espresso to duma narodowa Włoszech i stanowi bazę pod inne bardziej wyszukane odmiany

gran caffé – dostępna jedynie w kawiarni Sant Eustachio w Rzymie. Odwiedzając Italie jest to miejsce obowiązkowe. Jej wyróżnikiem jest wysoki poziom spienienia mleka.

caffé ristretto – czyli kolejna odmiana espresso tym razie z jeszcze mniejszą ilością wody, przez co ma dość cierpki i intensywny smak. Określana mianem kawy dla koneserów.puszka-kawy-2

caffé lungo – średnio palona mieszanka trzech arabik o charakterystycznym smaku karmelowo-czekoladowym z kwiatowo-cytrusową nutą. Idealnie sprawdza się w ekspresach dzięki średniemu stopniu zmielenia.

 

Oprócz tego są jeszcze inne odmiany espresso takie jak Americana, Con panna, Macchiato, Cappuccino, Latte czy Romano, ale z tymi typami mamy statystycznie częsty kontakt bo są bardzo popularne w Polsce za sprawą kawiarni tj. So Coffe czy Starbucks.

Jak na stolice espresso przystało, Włochy posiadają Narodowy Instytut Włoskiego Espresso, który certyfikuje kawy włoskie spełniające bardzo restrykcyjne normy jakościowe. Jest to najważniejsze stowarzyszenie na rynku kawy, które stoi na czele gwarancji zadowolenia każdego klienta, który zamawia espresso w kawiarni. Jego głównym celem jest ochrona i promocja tradycji parzenia espresso już od 1998r